h-lena

I couldn't wait for success,
so I went ahead without it.

Tänkbart scanario: Dag 18, nyår

Publicerad 2012-12-31 15:48:00 i , Resa, Tänkbart scanario,

Det är mer livat här i norr. Och bättre badmöjligheter. Inte så långgrunt. 
 
Har gått ner i solskyddsfaktor nu. Lever lite farligt. Nu ligger vi på 30. 
 
Och idag är det nyårsafton. Har ni det kallt hemma? Här ligger vi på stadiga 30. Plus that is. 
 
Gott nytt år på er!

Faktiskt scenario: Nyårsafton

Publicerad 2012-12-31 06:28:05 i Resa,

Mycket av det jag förutspått är ju sant, så inte så mycket mer att säga. Men ger er lite stödord: Sol, bad, snorkel, sand, myggbett, varmt, taskiga fläktar, böcker, öl, Yatzy, chips, långa väntetider, hakuna matata, solfaktor 50, cocktails.

Är i Kendwa på norra ön nu. Ligger redan i en solstol, i skuggan. Betalar 50 spänn för att ha internet i en timma. Undrar om det är billigare att dra på roamingen bara. Blir inte så mkt mer uppdatering än så. Vi har det bra. Punkt.

Och ikväll blire fest.

Gott nytt år på er!

Tänkbart scanario: Dag 17

Publicerad 2012-12-30 09:12:00 i Resa, Tänkbart scanario,

En dag i staden och nu beger vi oss norrut, närmare bestämt Kendwa. 
 
Ska bo vid stranden igen, på Kendwa Rocks. Där var jag på Full moon party för 5,5 år sedan. Antar att det ändrat sig lite. Eller inte alls.

Tänkbart scanario: Dag 16, Stone town

Publicerad 2012-12-29 10:42:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Vi har återhämtat oss lite nu. Östkusten har gjort sitt. Vi är nöjda. 
 
Beger oss till Stone town, aka Zanzibar town. Behöver leva lite stadsliv. 
 
Ska försöka komma ihåg att boka vår färjetur över till Dar es Salaam när vi ändå är i stan, så att vi kommer med flyget hem om dryga veckan.

Tänkbart scanario: Dag 11, Zanzibar

Publicerad 2012-12-24 15:28:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Med det internationella flygbolaget Precision Air tog vi oss till Zanzibar. Så himla precist vete tusan om jag vill kalla det. Men i tanzanska mått, är väl inte en försening på två timmar något att höja rösten för. Det var iallafall bra mycket bekvämare än att sätta sig på en tiotimmarsbuss för att sen ta en färja.
 
Och nu är vi trots allt på Zanzibars östkust. Närmare bestämt Mbuyuni Beach Village. 
 
Vi ligger på stranden. Med solskyddsfaktor 50. Badar inte, men vadar. Vi vadar 50 meter ut i havet. Det är långgrunt kan man säga. Vi läser bok.
 
Vi firar julafton.

Faktiskt scenario: Julafton förmiddag

Publicerad 2012-12-24 07:57:57 i Resa,

Mycket av det jag förutspådde hände, men inte helt exakt. Det vore ju för trist (om jag redan visste hur allt skulle vara). Tex fick jag skavsår på vänster, inte höger fot.

Men vi kom upp på toppen av Kilimanjaro och vi hade förväntas oss må sämre. Visst, vi flåsade, vi frustade, tog myrsteg och vattnet frös, men illamåendet och den out-of-this-world-jävulskapen vi förberett oss på uteblev.

Ni vet hur man ofta hör "om man inte är mamma själv, så förstår man bara inte hur det är". Det är lite samma att ha varit på toppen av Kilimanjaro "om man inte sett soluppgången från Afrikas tak, så förstår man bara inte hur det är". Simple as that!

Nu ska vi boarda flyget till Zanzibar. Yej.

God jul!

Tänkbart scanario: Dag 10, Dagen efter

Publicerad 2012-12-23 10:48:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Upplever en sorts bakfylla av aldrig tidigare skådat slag. 
 
Vi ska ändå trotsa träningsvärken som är out-of-this-world och ta tag i oss. Bege oss och handla upp de sista ihopsamlade pengarna på leksaker och prylar för att sen åka till ett annat barnhem. Inte för att vi är i ett behov att att boosta vårt ego med en Justin Bieber-upplevelse, utan för barnen såklart.
 
Vi är väldigt stolta över att så många bidragit. Som utlovat kommer vi att ge er en rapport med bilder och förhoppningsvis en liten video också. 
 
Imorn är det julafton. Då flyger vi till Zanzibar.
 
 
Förresten, har jag sagt att det är varmt här? 31 grader. Och sol. 

Tänkbart scanario: Dag 9, Kilimanjaro 6:6

Publicerad 2012-12-22 17:06:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Gårdagen var en pärs. Det var ren jävulskap blandad med ren och skär lycka. Jag har aldrig befunnit mig så högt och lågt (både bokstavligt och bildligt) på en och samma dag tidigare. Det var galet.
 
Idag har vi haft vår kortaste strapats någonsin. Bara tre timmar. Men efter föregående dygns 16 timmar vandring i benen, var dagens 15 km ingen lek heller. Benen, kroppen, knoppen - ja allt, verkligen ALLT, känns mört. 
 
Men vi är glada. Nöjda och glada. Vi är nöjda, glada och stolta.
 
Vi har varit på Afrikas tak!
 
 
Och nu ska det bli så fruktansvärt skönt med en dusch. Och en säng. 
 
 
 
DAGENS RUTT: Mweka Camp (3100 möh) till Mweka Gate (1980 möh). 15 km genom regnskog på vår kortaste vandring på hela veckan, 3 timmar. 

Tänkbart scanario: Dag 8, Kilimanjaro 5:6

Publicerad 2012-12-21 17:59:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Vi har läst så många historier. Om folk som blir dåliga. Huvudvärk, illamående och yrsel som de lindriga symptomen. Om hur jävligt det är. Om hur folk aldrig varit med om något så hemskt någonsin innan. Vi trodde att vi var förberedda. Vi trodde att vi var härdade. Vi föreställde oss det värsta. 
 
Vi. Visste. Inget. 
 
Det var omänskligt att i en brant rullgrusbacke försöka gå uppåt i kolmörker. Det sas att månen skulle lysa vår väg, men vi fick förlita oss helt till 39-kronors-Clas-Ohlson-pannlamporna. Och att med två underställ, fleecebyxor, överdragsbyxor och skalbyxor, tillsammans med två underställströjor, fleecetröja, termojacka, skaljacka, balaklava, mössa och tre freaking vantar ÄNDÅ frysa är utom denna värld.
 
Förstå också frustrationen att som Michelingubbe ta tre steg fram och upp, för att sen hasa två tillbaks. Ner. Och detta skedde inte bara i en timma. Inte bara i två. Inte heller tre. Vid fyra hade vi kommit halvvägs. Vi gjorde detta i ett helt dagsverke, men mitt i natten. Tre steg upp, två tillbaks. Tjock Michelingubbe som ändå fryser. I mörkret. Och höjden som får en att flåsa av utmattning bara genom att öppna ögonen. I. Åtta. Långa. Timmar. 
 
Men. Så kom vi till Stella Point. Och såg solen kika upp vid horisonten. Så fort strålarna nådde våra genomfrusna själar, började vi tina. Och känslan är obeskrivlig. Allt efter det är luddigt. Ett töcken. Vi tog oss bort och upp till toppens topp. Jag tror att vi hoppade. Och tog bilder. 
 
Med geleben tog vi oss ner, ner, ner. Adrenalinet och upprymdheten bar oss. Vi själva kunde inte.
 
 
 
DAGENS RUTT: Barafu Camp (4550 möh) till Stella Point (5685 möh) för att slutligen nå målet Uhuru Peak (5895 möh) och sen ta oss ner till Mweka (3100 möh). Upp till toppen är det 7 km, vilket beräknas ta 8 timmar. Ner kommer det att ta lika lång tid, 8 timmar, men betydligt längre avstånd, 23 km. 

Tänkbart scanario: Dag 7, Kilimanjaro 4:6

Publicerad 2012-12-20 18:42:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Igår var aklimatiseringsdagen. När vi gick upp på en hög höjd, för att sen sova på en lägre. Ärligt talat kändes det lite sisådär att gå neråt igen. Men det fick iallafall både mig och Vanessa att inte vilja ge upp. Vi ska ta mig tusan upp på den där toppen. Det är nåt som är säkert.
 
Inatt var första natten som jag vaknade av att jag frös. Jag sover som regel som en stock och för att ha sovit i tält på ganska rejält hårt underlag, har jag sovit förvånansvärt okej. Vaknat några gånger per natt, men va tusan. Det hade jag räknat med. Men inatt var det kallt, så kockens morgonte var väldigt uppskattat. 
 
Dessutom upptäckte jag att jag fått ett skavsår på högra hälen. Jag kände av det lite igår, men ville liksom inte erkänna det. Så idag har jag använt mig av halva tejprullen för att förhindra att det ska bli värre. 
 
Vi har också fått klättra lite mer idag jämfört med innan. Gick över, förbi eller vad man nu säger, Barranco Wall. Och mamma, du ska vara glad att du inte var med. Höjden och branten gav adrenalin till våra numera ganska ömma kroppar. Jag kunde inte låta bli att tänka tanken OM. Tänk OM jag slinter på stenen här, eller tänk OM jag snubblar  på foten där. Tror nog att jag dödade mig själv vid ett flertal tillfällen. Tänkte att jag ville att Release Me skulle spelas på begravningen. Men bara i fantasin. I verkligheten överlevde vi såklart. 
 
Nu ska vi snart lägga oss. Vi kommer att bli väckta redan vid midnatt. Då ska vi börja sista vandringen upp mot toppen. Det känna nära nu. Nära, men ändå så långt ifrån. Är faktiskt lite nervös.
 
 
DAGENS RUTT: Barranco Camp (3950 möh) till Barafu Camp (4550 möh). En höjdmeter på 600, men avståndet är 13 km. 7 timmar beräknas det ta oss genom fjällöken. 

Tänkbart scanario: Dag 6, Kilimanjaro 3:6

Publicerad 2012-12-19 16:09:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Höjden. Vi fick känna på höjden idag. Och jag reagerade som jag trodde. Ingen matlust what so ever. Huruvida det beror på höjden eller den suspekta kycklingen vi fick igår vet jag iofs inte. Vi skyller på höjden. Skyller allt på höjden.
 
Vanessa tjatar på mig att äta de för-e-bannade energibarerna hela tiden. När jag gick efter henne såg jag till att bita av och spotta ut bitar lite då och då, så när hon vände sig om för att försökra att jag ätit nåt, såg det ut som det. Jag är inte dum. 
 
Vatten dricker vi dock i mängder. Det ska visst hjälpa mot höjdsjuka, så gissa om vi dricker. Trodde att jag skulle ha glömma av det, men med Skalmanklockans påminnelse har man camel-baksugröret i munnen mer eller mindre hela tiden. 
 
Nackdelen med att dricka så mycket är att vätskan liksom även måste komma ut. Kateter var tyvärr inget möjligt tillval. Än så länge har vi visserligen inte bylsat på oss alla kläder vi har, men det är jobbigt nog att hitta en buske där en tysk, en rysk eller Bellman inte ska dyka upp som en gubbe i lådan. Vi är inte direkt ensamma här på berget om man säger så.
 
 
 
DAGENS RUTT: Från Shira Camp (3840 möh) ska vi upp på en topp, Lava Tower (4630 möh), för att sedan ta oss ner till Barranco Camp (3950 möh). 15 km i halvöken som ska ta oss 7 timmar.

Tänkbart scanario: Dag 5, Kilimanjaro 2:6

Publicerad 2012-12-18 18:26:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Gårdagens rutt gick fint. Vi var peppade. Utöver jag och Vanessa, så har vi med oss en guide som visar vägen. Han säger också åt oss att gå sakta. Och dricka vatten. Det är som att ha med sig en Skalmanklocka; med jämna och väldigt frekventa mellanrum får man en tillsägelse om vad man ska göra. Men det är fint.
 
Utöver det har vi var sin bärare. Dom bär allt vi inte behöver ha under tiden vi går. Tält, sovsäck, kläder etc. Dom pinnar iväg före oss, så när vi väl kommer fram till camp, står tält klara för använding. Lyxigt värre, jag vet. Inte nog med det. Vi har en kock med oss också. Han fixar också så att maten är klar när vi kommer fram och passar upp oss med frukt och grejer. 
 
Dagens rutt var bara hälften så lång i avstånd, men tog oss nästan lika lång tid. Vi går extremt sakta. Det är en utmaning för mig som till vardags går förbi powerwalkande damer på min promenix till jobbet. Men jag gör mitt bästa. 
 
Vi är båda fortfande vid gott mod och med försvinnande små krämpor. Än.
 
 
DAGENS RUTT: Från Machame Camp (2980 möh) till Shira Camp (3840 möh). En sträcka på 9 km och 860 höjdmeter. Beräknad tid: 6 timmar. Hedlandskap.

Tänkbart scanario: Dag 4, Kilimanjaro 1:6

Publicerad 2012-12-17 09:33:00 i Resa, Tänkbart scanario,

När jag vaknade imorse slog det mig. Jag ska inte sova i en säng förrän natt till söndag. Jag ska heller inte kunna ta en dusch förrän dess. Jag ska gå åtta timmar per dag. Uppför. Tänk dig, samma tid som du är på jobbet ska jag gå. Jag ska vandra. Åtta timmar. Per dag. Jag ska gå mer än du jobbar denna vecka. Ja, om du nu inte råkar jobba sex-dagarsveckor. Eller jobbar extremt mycket övertid. 
 
Jag ska bo i tält. Jag ska sova i sovsäck. Som längst har jag tidigare bott tre nätter i tält. Det var när jag var på scoutläger i fyran. Och då var det sommar. Dom säger att vi kan förvänta oss minusgrader redan inatt. 
 
Vad tusan har vi gett oss in på?
 
 
DAGENS RUTT: Vi börjar vid Machame Gate (1490 möh) och ska ta oss upp till Machame Camp (2980 möh) genom regnskogen. Det är en sträcka på 18 km och beräknas ta oss 7 timmar. 

Tänkbart scanario: Dag 3, Moshi

Publicerad 2012-12-16 19:21:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Vi kom fram igår. Välbehållna. Men oj va trötta. Hann med ett dopp i poolen (måste lyxa oss så mycket vi bara kan nu innan Kili), innan vi däckade. Jag hann inte ens packa in sängen i myggnätet ordentligt innan jag var i djupaste REM-sömnen.
 
Stället vi bor på, Honey Badger Lodge, är fantastiskt liksom dess ägare. Sådant ställe, sådana ägare. Eller tvärtom. Eller ja, ni vet. De körde oss iallafall till centret för gatubarn idag. Det som vi trackat er om på Facebook i tid och otid. Tiggt pengar till.
 
Alltså, om det är ett jobb som jag skulle för alltid vilja jobba heltid med, så har jag hittat det: Jultomte. Oj. Oj. OJ! vad glada barnen blev. Och mitt och Vanessas ego höjdes i skyarna. Jag tror liksom vi kom upp på toppen av Kilimanjaro redan då. Vilken egoboost. Vilket liv. Vilken glädje. Nu vet jag hur Justin Bieber känner sig på vilken random stadiumkonsert som helst. Jag kan meddela att han mår bra. Väldigt bra.
 
Nu hade vi givetvis inte varit hälften så populära om inte ni hade hjälpt till. Jag och Vanessa är er evigt tacksamma. Vi gladdes å våra "15 minutes of fame". Och barnen kommer ju vara glada i en halv evighet. 
 
Asante sana!

Tänkbart scanario: Dag 2, Ankomsten

Publicerad 2012-12-15 08:13:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Herre jissanes vad VARMT. Och solen har precis kikat fram. Jag tror förvisso inte att det är meningen att man ska ha kängor, fodrade brallor och termojacka i 30-gradig värme. Det är liksom inte rätt någonstans, vilket väldigt få andra här nere verkar tycka också. 
 
Vi är ju inte helt oplanerade och bakom flötet, så visst hade vi ombyte. Annat kan man ju tycka vore idiotiskt, när man har 45 kg packning. 
 
Efter ombyte hoppade vi i en taxi för att ta oss till busstationen. Och de där luringarna till taxichaufförer vill ju lura alla ovetande Mzungos (vitingar) som kommer. Trots att vi prutade ner 10.000 shilling tippar jag att vi fortfarande gav mat på bordet i en vecka åt hela hans familj. Men vi bjuder på det.
 
För alla organiserade själar som jag där ute, kan jag också meddela att Dar es Salaams busstation är helvetet på jorden. Hel-vet-et! Kaos är bara förnamnet. Ordet kaos och betydelsen av kaos, är som Tellus är för hela världsrymden. Så ofantligt obetydlig. Så mycket mindre än en droppe i havet. Helt otroligt att vi hittade och kom med en buss* som ska ta oss upp till norra Tanzania. 
 
Moshi och Kilimanjaro - here we come.
 
 
*En buss som SKA ta 8 timmar, men som snarare antagligen kommer att ta 13. En buss som SKA ha luftkonditionering, men som man får nöja sig med ett hål i taket. En buss som SKA ha toalett, men som tyvärr för närvarande är ur funktion. Det här kan bli spännande. Men vi fick en cola! 

Tänkbart scanario: Dag 1, Avfärd

Publicerad 2012-12-14 11:53:00 i Resa, Tänkbart scanario,

Jag tror att det är mina jobbresor som har gjort min relativt avtrubbade själ än mer avtrubbad när det kommer till resor. Har liksom ingen resfeber what so ever. 
 
Men, sen slutar liknelsen med mina jobbresor. För jag har då aldrig tidigare kommit till Arlanda klädd som Indiana Jones på äventyr. Inte heller 2 timmar och 23 minuter innan planet planeras avta. Aldrig tidigare har jag heller checkat in 34 kg bagage och fortfarande haft ett handbagage á 11 kg (exkl 5 kg klädutrustning). DET är nåt nytt.
 
Oj, nu ropar dom upp vår flight. Dags för boarding. Om knappt fyra timmar är vi i Istanbul. 2,5 timmar senare hoppas jag innerligt att det inte bara är jag och Vanessa som sitter på nästa plan mot Tanzania och Dar es Salaam, utan även vårt bagage. Håll tummarna.

Det bor en författare i mig, med aningens dålig fantasi

Publicerad 2012-12-13 21:34:45 i Resa, Tänkbart scanario,

Okej. Jag fick en liten idé. Eftersom jag åker till Afrikat imorn, där jag inte på något sätt kommer att vara lika uppkopplad som jag är här hemma. Det vill säga HELA TIDEN. Så kan man ju förvänta sig att uppdateringsfrekvensen kommer att vara än lägre än vad den till dags dato är. Om det nu är möjligt. 
 
Tänkte liksom råda bot på det. Så slog det mig. Jag fick en snilleblixt. Eftersom jag och Vanessa ju planerat in ganska väl vad vi ska göra under vår 25-dagarstripp i Tanzania, plus att jag känner oss än mer väl, så har jag ju en lite aning om hur vi kommer att tänka, reagera och vara.
 
Så jag tänkte ge er ett tänkbart följetång som kommer att publiceras på planerade tidpunkter här på bloggen. Alltså, jag skriver i detta nu, men sätter ett publiceringsdatum längre fram i tiden. Ni kommer alltså att kunna följa min resa, hur jag tror att den kommer att vara - i realtid.
 
Är inte det fiffigt?
 
Man kan säga att det kommer vara en berättelse som bygger på en sann historia.
 
 
P.S. För att ni ska kunna skilja på sanning samt sanning med modifikation, lovar jag att modifikationen kommer att urskiljas med "tänkbart scenario" i rubriceringen. D.S.

Om

Min profilbild

H-lena

Halvnorsk värmländska som älskar punschpraliner, hatar badrockar och har lärt sig acceptera Pelargoner.

Skrivet nyligen

Halvhjärtlig kategorisering

Om du har mycket tid att fördriva

Om du inte vill missa nåt