h-lena

I couldn't wait for success,
so I went ahead without it.

Memory Lane

Publicerad 2009-01-31 20:06:42 i Allt-i-ett,



Det här glaset fick jag av en kille jag var ihop med på gymnasiet. Två veckor senare gjorde jag slut. Dock inte på grund av glaset. Kom att tänka på att det är lite lustigt att jag har sparat det, för jag har bara ett. Har inte blivit att jag köpt fler. Kan inte ens komma ihåg att jag använt det. Det har liksom bara stått där i skåpet, men ändå hängt med i varje flytt. Så nu kan jag ju knappast slänga det. Söta gamla minnen.

Undra egentligen om han kommer ihåg att han köpt det till mig?

Helgsnöje

Publicerad 2009-01-31 19:17:43 i Allt-i-ett,



Det är lördag kväll och jag roar mig med att diska alla mina vinglas. Ja, förutom det jag använder såklart.

Helgen börjar att arta sig. Tror att jag ska gå på bokhyllan och sortera alla böcker sen. Lite osäker på vilken ordning jag vill ha så jag ska fundera på det medans jag diskar mina kastruller.

Skål!

Framförhållning på hög nivå!

Publicerad 2009-01-30 22:16:56 i Allt-i-ett,

Så jäkla förutseende jag är. Här sitter jag bland 33 bananlådor, 4 sopsäckar, 5 resväskor/bagar och isärplockade Ikea-möbler. Har tidningspapper upp till knäna. Kaos är ett milt uttryck.

MEN jag har mat i kylskåpet, jag har el och framförallt har jag internet. Om hela huset skulle brinna ner skulle det inte göra något heller, för jag har en hemförsäkring. Får jag en räkning på måndag, så kommer den inte längre till Töcksfors.

Så jäkla förutseende.

Sippar på mitt rödvinsglas och känner stor belåtenhet.



P.S. Soffan kommer dock först om 4 veckor; om jag har tur. Man kan inte träffa allt rätt. D.S.

Ocool

Publicerad 2009-01-29 15:57:37 i Allt-i-ett,

Imorgon flyttar jag in i min nya lya i Årsta.

Och ja jag vet, det är ju inte alls särskilt coolt. Verkligen inte lika coolt som att bo på Söder. Långt ifrån. Sjömil ifrån; eller mer korrekt en Årstavik ifrån.

När jag tänker tillbaka har det nog alltid varit så. Jag har velat vara lika cool som alla andra. Har gjort ett, enligt mig, mycket kvalificerat och tappert försök, men ändå inte riktigt nått dit. Medveten om detta har jag ändå varit nöjd.

Ni vet när man skulle ha sådana där Fruit of the Loom-hoods för tio-femton år sedan. Min första, och enda, var gul. På skolkortet ser den nästintill självlysande ut. Alla andras var typ utslitna. Ja, de som fortfarande använde dom vill säga. De allra coolaste hade ju införskaffat sig det nya märket - Aqua Limone. Eller var det Champion? Själv kom jag aldrig så långt.

Sen ville jag ha en likadan lagerhylla som fanns i alla polares rum. Ni vet den typ man köper på storvaruhus. Asfula egentligen. Tyckte inte att de var särskilt snygga då heller, men jag ville ändå ha en. Konstig som man var. När jag tillslut skulle köpa en med min mor, gick vi till en möbelaffär och köpte en i snirklig bambu istället. Egentligen mycket snyggare, iallafall på den tiden, men det var inte en sån jag hade tänkt mig. Trots detta var jag otroligt nöjd med den. Tillfreds. Men jag var och förblev inte lika cool som alla andra.

Det är likadant nu. Jag ska flytta till Årsta och är hur nöjd som helst. Men detta gör mig ju inte lika cool som alla andra som bor på Söder. Nej, jag blir ju en förortsbrud, eller närförortsbrud som jag föredrar att kalla det. Men man hör ju hur ocoolt det låter. Vill dock meddela att jag med glädje kommer att sitta i min pensionärskuvös 9 trappor upp och sippa på ett glas rödvin samtidigt som jag ser ut över hela Söder och iakttar alla mina coola vänner.

Jag är nästan där, men når inte riktigt fram.
Ändå är jag så nöjd.

Mobboffer?

Publicerad 2009-01-28 22:11:00 i Språkpolis,



Kan inte låta bli att fnissa varje gång jag går förbi mina vänners granne. Jag får liksom en inre bild av hur den här engelskspråkiga mannen ser ut; ja, för det måste ju bara vara en man. Och jag inbillar mig att han är engelskspråkig för då blir förkortningen desto bättre: B. Kock.

Pyjamas - nya trenden?

Publicerad 2009-01-28 17:30:05 i Allt-i-ett,

Det var svenska designers på SVTs nyhetsmorgon imorse. När jag var mittemellan sömn- och vakenstadiet tyckte jag mig höra att det var inne med rutigt tyg numera. "Blanda gärna olika rutor i samma outfit", sa ena designern. Jag hade ännu inte öppnat mina sömndruckna ögon, så jag såg inte vad hon visade fram. Fick upp bilden av en kille som jag smygfotade på flygplatsen i veckan. Det var på de där rullbanden som finns så att man slipper gå mellan gaterna.



Var det en dröm det jag tycktes mig höra på tvn imorse eller är det detta som är hett nu? 

Isåfall är nog jag ganska kylskåpskall; om inte djupfryst.

Besvikelse

Publicerad 2009-01-27 22:01:52 i Allt-i-ett,

Man står och väntar på Arlanda Express. Är trött efter flygresan och kroppen skriker efter onyttigheter, som den brukar när man är lite bakis sedan kvällen innan. Man ser en godisautomat och letar efter småmynt. Hittar en femma. Det kan man få ett äpple för. Knappast nåt bakissuget kräver. Man letar febrilt och till slut har man lyckats få ihop nio kronor. Den lilla chipspåsen som man har cravings för kostar tio. En ynka krona saknas. Man går igenom alla fickor på såväl jacka som väska, men inser att man redan finkammat dom. Inga fler mynt. Kollar sig lite förvirrat runt. Då ser man den; kronan man inte hade. Ligger bara fem meter bort på marken. Springer och plockar upp den utan att bry sig om folks reaktioner. Kronan är lite tilltygad och man måste trycka in ett par gånger i automaten innan den accepterars. Dubbelkollar att A10 verkligen är chipsen. Check. Trycker in A10. Automaten låter, påsen matas fram. Man är sekunder från sina begär. Och plötsligt stannar automaten upp,trots att chipsen inte har trillat ner. Det är FAST!




Besvikelse på hög nivå. 

Fick äta en torr macka med leverpastej när jag kom hem 45 minuter senare istället. Inte alls samma sak.  
 
 

Sympatiröster

Publicerad 2009-01-22 16:46:43 i Allt-i-ett,



Hur många röster tror ni att Heath Ledger hade fått om han hade varit vid liv? Knappast 87,9% skulle jag säga. Men å andra sidan skulle det aldrig ens varit en omröstning om så vore fallet. Kanske han inte ens varit nominerad då.

Vuxna tankar?

Publicerad 2009-01-21 17:05:27 i Allt-i-ett,



Sedan jag såg filmen Vuxna Människor kan inte jag låta bli att tänka samma tankar som Frank gör när han åker rulltrappor. På något vrickat sätt har han överfört sin tvångstanke till mig. Hur sjukt är inte det egentligen?

Hursomhelst, vissa gånger kan denna tvångstanke vara nog så jobbig av relativt naturliga skäl, men imorse hade jag tur. Redan i början av rulltrappan hade jag bestämt mig. Det var solklart. Hade inte spelat någon roll om rulltrappan var 100 meter längre.

Är ju för tusan nöjd över valet än - drygt 9 timmar senare.

Hund? Ja tack!

Publicerad 2009-01-20 23:29:26 i Musik/Video,



En enkel [läs: överflödig] summering:
Hundar är positiva, bekymmerslösa, tacksamma och kärleksfulla.
Katter är negativa, fientliga, bittra och ondskefulla.

Inte undra på att man är en hundmänniska.

Hade Björn och Benny idétorka?

Publicerad 2009-01-20 21:54:12 i Språkpolis,



Jag tänker på när de skulle namnge sina ABBA-låtar. Jag tycks mig se ett mönster.

Ring, Ring
Honey, Honey
Gimmie! Gimmie! Gimmie!
I do, I do, I do, I do, I do
Money, Money, Money

Eller var detta snarare ett genidrag? Jag kan inte bestämma mig.


P.S. Det ska tydligen finnas låtar som heter Monsieur, Monsieur och Andante, Andante också, men de känner jag inte till. Kanske finns det fler. Inte otänkbart. D.S.

I-landsproblem #2

Publicerad 2009-01-18 11:04:57 i Allt-i-ett,

Vaknar utvilad en söndag morgon. Nöjd över att inte vara bakis. Tar upp tv-dosan jag så förutseende lagt precis bredvid sängen. Tror batterierna börjar bli lite dåliga, för man måste trycka hårt på knapparna och sikta rätt mot tvn för att signalen ska gå fram. Fungerar inte. Blir irriterad över att jag måste ta mig upp ur den varma sängen för att få på apparaten. Trots att jag gör så, ger det ändå inget utslag på rutan. Den förblir gråsvart.

Nyvaken som man är förstår man litet. Har tvn gått sönder under natten? Lite jobbigt, med tanke på att jag bor tillfälligt hos en kompis tills månadsskiftet. Försöker tända en lampa för att se lite bättre i mörkret. Nej, den fungerar inte den heller. Jag står stilla med ett antagligen ganska frågande uttryck i några sekunder innan min lite mer vakna hjärna hajar vinken - det finns ingen ström.

I brist på annat slår jag på den bärbara datorn och hurrar över att min kompis har mobilt bredband. Surfar runt lite. Går in på olika nyhetssidor för att se om det finns något om att hela Stockholm skulle vara strömlöst, men hittar inget. Antar att problemet är lite mer lokalt. Kollar mailen. Bara skräppost. Kollar Facebook. En event-inbjudan till en inflyttningsfest i Göteborg till en gammal ex-pojkväns lillebror. Tackar nej. Fortsätter att slösurfa.

I skrivande stund har jag 8% kvar av batteriet och datorn varnar. Ber mig koppla in en strömkälla om jag vill fortsätta. Inser att nöjet blev kortvarigt.

Vad gör man nu?

Typiskt nog blinkar batteriet rött på mobilen också.

Hur vatten kan bidra till ett I-landsproblem:

Publicerad 2009-01-16 12:19:26 i Allt-i-ett,

Igår kväll efter att jag duschat hade jag vatten i mitt vänstra öra. Omöjligt att få ut. Ni vet hur irriterande det kan vara; hur mycket man än skakar på huvudet, så ligger det kvar där inne och skvalpar. Låter som om man konstant har en snäcka intill örat och inte bara hör ljudet av havet, utan känner det också. I skrivande stund inser jag att det låter mycket trevligare än vad det egentligen är. Är ju faktiskt ganska obehagligt.

MEN, precis när jag var i mitt insomnande var det en varm känsla som spred sig i örat mot huvudkudden. Vattnet rann ur örat. Det slog mig att känslan var slående lik när man var liten och kissade på sig i sömnen. Ja, förutom att man i efterhand varken kände skam eller obehag, utan snarare tvärtom.

Riktigt jäkla skönt var det, om man nu får uttrycka sig så. 

SOS Alarm - Out of office?

Publicerad 2009-01-14 21:45:07 i ,


Idag när jag kollade min Outlock och såg hur många olästa mail jag hade i min automatiska svar-mapp slogs jag av en tanke: Tänk om man skulle vara i nöd, ringa larmcentralen och då få ett automatiskt svar. Tragikomiskt!

Har egentligen absolut ingenting med mina mail att göra, men ni förstår varför jag fick tanken. Må hända att den var långsökt, men knappast forcerad. Relativt osökt skulle jag vilja säga. 

Har ni sett det?

Publicerad 2009-01-14 16:52:59 i Språkpolis,

Stör mig fortfarande på den där väderbruden på SVT. Hon jag skrev om HÄR

I morse lyckades jag att sätta ett mer specifikt finger på vad det är jag stör mig på. Det är inte bara "jha förstås".

Nej, när hon pratar låter det som att hon hittar på vädret i samma sekund. Inga förutsedda prognoser, utan bara precis där och då bestämmer hon hur det ska vara. Som om hon skulle vara synsk. Det hela blir väldigt oseriöst. Jag kan inte ta henne på allvar.

Nu är jag ju ganska säker på att hon, eller någon annan, har gjort en prognos i förtid, men tänk på det nästa gång ni ser henne så förstår ni vad jag menar. Man ser osäkerheten i hur hon rör sig. Vet inte var hon ska göra av händerna. Håller ena handeln lite diskret på höften. Det är såklart även osäkerheten som orskar hennes hemska återkommande "jha, förstås". Detta bara för att vi ska tro att hon precis vet vad hon snackar om, trots att hon i själva verket inte har en aning. Någon har ju bara ställt henne framför en kamera och vips dyker en slumpnässig karta med väder upp, vilken hon aldrig sett och så börjar hon att hitta på. Säger att högtrycket kommer att dra söder ut och att de låga temperaturernna väntar.

Hon måste hitta på. Hon har inget val. Tror att det inte märks, men oj vad det lyser genom. Visst gör det.

Liiite finare?

Publicerad 2009-01-12 22:19:07 i Allt-i-ett,

Just nu stör jag mig bara på Ulrika på TV4-Nyheterna. Hon rapporterar om varsel på Telia Sonera och uttalar företagsnamnet helt galet. Betonar o:et istället för det normala e:et i Sonera. Låter puckat. SONNera. Det heter ju SonERA.

Låter nästan som om hon vill vara lite förmer.

Freaky time

Publicerad 2009-01-11 22:07:43 i Musik/Video,



Jag tror faktiskt på killarna i Point Break att man får en Freaky Time om man skulle vara med dom. Jag tänkte försöka att hålla mig till att bevisa det med tre kommenterar på deras musikvideo:

1) Blickarna (0:24) Sexigt? Skulle inte tro det.
2) Rap-delen (1:49) Coolt? Knappast.
3) Stavningen (2:14) B. U. M and P. G. R. I. N. D (bump and grind?!) WHAT?!

No further comments!

Skräppost

Publicerad 2009-01-11 17:38:33 i Allt-i-ett,

Jag brukar kika i min skräppostmapp lite då och då. Ibland kan ju mail som jag faktiskt vill ha hamna bland alla Viagra- och Penis Enlargement-erbjudanden vilka jag, tro det eller ej, inte vill ta del av. Idag fann jag dock ett lite underligt mail i min skräpmapp.




Kunde inte låta bli att öppna det. Nyfikenheten kring Ostens Hus i Burträsk var för stor. Meddelandet löd:


Någon som har lust att dra på en road trip till Burträsk den 17 februari? Jag menar kom igen, kostar ju bara 50 spänn och man får höra på oraklet Robban som snackar hockeyhistoria. Rena rama fyndet! Ja, förutom att man måste betala bensin för cirka 150 mil också då. Men så ser han ju lite het ut ändå, den där Robban. Vore kanske värt det ändå...

Nej, det fanns nog en anledning till varför mailet från Ostens Hus hamnade bland skräpposten ändå.

På tal om ordspråk...

Publicerad 2009-01-08 19:02:30 i Språkpolis,

Visste ni att ordspråket "ont krut förgås inte så lätt" egentligen är en felöversättning? Det var inte meningen att det skulle vara ont krut; det skulle vara ogräs. På tyska heter nämligen ogräs unkraut. En så kallad översättare ansåg sig inte behöva någon ordbok, för det kunde ju faktiskt bara betyda ont krut på svenska, trots att något sådant inte ens existerade.

Så vem är det egentligen som har lurat hela svenska folket?
Vem är den skyldige?

Guldkorn i vardagen

Publicerad 2009-01-08 16:42:24 i Allt-i-ett,

"Många bäckar små..." har man ju, tillsammans med en hel hög andra värdelösa ordspråk, blivit påmind om sedan barnsben. Man kan väl inte säga att jag direkt lever efter det ordspråket, men när jag var inne på internetbanken och kollade fakturor idag skulle man nästan kunna tro det.




Det är som sagt en ren slump att jag lyckats med detta, men det kändes lite som en triumf. Som om man lyckats äta kakan, men ändå ha den kvar. Underbart!

Förflyttning av mig själv till ny hemort. Check!

Publicerad 2009-01-06 19:45:38 i Allt-i-ett,

Nu är jag snart framme - i Stockholm alltså. Min nya hemstad. Kommer dock inte kännas som min hemstad förrän jag fått min lägenhet. Min alldeles egna etta med balkong i Årsta. Ska bli grymt skönt o slippa dela kyl, bad- och vardagsrum med andra. Å slippa städa efter andra. Allt är mitt mitt MITT! Dammråttorna inkluderade.

Å just ja. Har jag sagt att detta är min kommande utsikt?



Det är det iallafall. Och det är Söder ni ser, inget annat.
I rock!

Glänsande nya sockiplast

Publicerad 2009-01-06 15:06:16 i Allt-i-ett,

Som jag precis sa är ju inte jag en kattälskare, utan hundar är ju mer min melodi.

När jag kom hem till mor o far i jul hade kära vovven Rocky det lite kämpigt. Att han nyligen fyllt 14 år, vilket innebär ca 100 hundår, och att han är stel i lederna var inte grejen. Nej, det var föräldrarnas nylagda köksgolv. Det är otroligt halt. Rocky har trillat omkull där ett par gånger; likt Bambi på hal is. Alla tassar så långt ifrån varann de kan komma låg han raklång på golvet.

Sen satte det sig på psyket, så han vågade sig inte in i köket. Stod och gnydde i dörröppningen. Det hela var ganska komiskt, men istället för att skratta åt honom bestämde jag mig för att hjälpa min kära lilla vovve. Åkte därför på sockiplastjakt.



Vet inte om Rocky blev superimponerad av att just bära strumporna, men han tog inte av sig dom iallafall. Bara det var en seger. Men den största segern var ändå att han vågade sig ut på köksgolvet; om än med osäker blick.

Förresten kan jag också meddela att han numera, efter bara en dag med strumporna, vågar sig ut på köksgolvet igen på sina bara tassar. Kan hända att han övervann sin rädsla för att han inte gillade strumporna. Hursomhelst är problemet löst och hunden kommer åt både vatten- och matskålen. Sicken tur att jag kom hem och hjälpte honom.

Kattskrälle

Publicerad 2009-01-06 14:49:48 i Allt-i-ett,

Jag är inte mycket av en kattmänniska, men brors ena katt Evo kan jag inte låta bli att gilla lite grand iallafall. Men så är han ju lite speciell. Det mest normala är att han har ett blått och ett grönt öga.

Om

Min profilbild

H-lena

Halvnorsk värmländska som älskar punschpraliner, hatar badrockar och har lärt sig acceptera Pelargoner.

Skrivet nyligen

Halvhjärtlig kategorisering

Om du har mycket tid att fördriva

Om du inte vill missa nåt